måndag 15 juni 2015

Charmtrollet har börjat löpa

Hej!

Så börjar vår ettåring bli lite mer vuxen. I samband med 13 månaders dagen började hon löpa för första gången i sitt liv.

Smukke med tikskyddet första dagarna.

När hon fick på sitt tikskydd de första gångerna gick hon och la sig och klev inte upp förrän jag plockade av det igen... 

Det tog några dagar innan hon kände sig bekväm med det. Vi låter henne gå utan i perioder på dagarna. Mycket för att hon är en renlig fröken, som städar efter sig eller berättar för oss att vi behöver hjälpa henne att städa upp (= tvätta bort blod). Dessutom visar hon att hon både vill ha tikskydd och när det behöver bytas trosskydd. Verkligen en intelligent ung fröken vi fått att leva med.

Efter några dagar blev det bus som vanligt.
Extra stor lycka när hon fick en stor tuggknut.

Hennes föregångare Pretty föredrog att matte skötte allt jobb och efter två kullar (fodertik) blev hon kastrerad. Det trivdes både hon och vi mycket bättre med. Därför är det extra skönt med en tik som verkligen håller sig fräsch och vill ha rent omkring sig.

Den första veckan åt Smukke urdåligt och vägrade äta uppblött foder. Det blev att plocka med (torr)foder på alla promenader och försöka få i henne lite i alla fall. Nu är matlusten tillbaka igen, men det tog en vecka. Uppblött torrfoder vägrar hon fortfarande att äta. Det har annars varit hennes favorit (!). 

Nöjd Smukke som sover i sin korg.
Tikskyddet är på med nytt trosskydd.
Då kan man sova djupt och lugnt.

Utomhus märkte vi ganska tidigt att något var på gång. Hon som älskar att bära pinnar och kolla in sin omgivning tillbringade större delen av promenaderna med nosen i backen... Efter en vecka kom nosen lite mer upp, pinnarna blev mer intressanta, MEN främsta fokus ligger nu på andra hundar och bytesdjur (läs koltrastar, duvor, ekorrar och kaniner).

Matte gjorde ett försök att bädda sängen.
Mysfröken fixade lite eget bäddande.
Gott om plats när tvåbeningarna gått upp...

Nattetid har hon tikskyddet på, då hon allra helst sover mitt i våra sängar i springan mellan bäddmadrasserna. Hon gräver sig ner där varenda natt.

Utställning

Vi har hunnit med två inofficiella utställningar sen förra inlägget.

30 maj på Burlövs Brukshundklubb, då hon blev BIR med HP och BIG 2. Vädret var definitivt inte whippetväder med blåst och regn om vartannat, trots det skötte sig fröken alldeles utmärkt. Vi fick verkligen väl användning för vårt nyinköpta tält. 

Matte med kappa och Smukke med täcke.
Det behövdes verkligen näst sista dagen i maj i södra Skåne!

Smukke flöt fram och var en dröm att visa trots vädret.

Domaren har bestämt sig och gör Smukke till BIR.
I bakgrunden skymtar vårt gröna tält.

6 maj på Bosjökloster (arr Sydskånska kennelklubben). Återigen blev Smukke BIR med HP, blev uttagen i semifinal (över 40 raser var inne i en vanlig utställningsring), men gick inte vidare till final. För ovanlighetens skull var hon seg i slutet på eftermiddagen, men nöjda var vi ändå båda två. Dagen efter insåg vi att hon börjat löpa.

Besök i Vimmelstorp

Smukke och matte har också hunnit med ett besök hos släkten. Det är bra för kullsystrarna Smukke och Sös att få umgås utan bus och utställning. Vi passade på att ta ännu en omgång generationsbilder, men med en värdig veteran (Diba 12 år), en bestämd champion (Chili 5,5 år) och en busig junior (Smukke 1 år) hade vi fullt upp Jeannette och jag.

Första bilden inomhus och utan utst.koppel.
Nöjd Diba, ok Smukke och Chili.

Utomhus med utst.koppel.
 Nöjd Smukke, ok Chili och missnöjd Diba 
(som också kallas Östermalmsdamen).

Hela släkten samlad - Chanel, Smukke, Sös, Diba och Chili.

Trött  Smukke efter en dag med släkten plus
Carla och Sille.


Avslutningsvis kommer några bilder på dem whippet vi tycker är den allra vackraste av alla = den smukke Smukke.

I famnen hos husse med sin allra första fleecefilt.

"Rumpan full med bus"-blicken.

Upp som en blixt, så fort en tvåbening lämnat fåtöljen.
Där är varmt och gott och kvickt som en linslus
lägger hon sig och ser ut att ha sovit där
"hur länge som helst" eller hur!?

Lite fundersam.

Vem kan motstå en whippet?
Så helt underbart vacker 
(och fullständigt medveten om det också).

Svansvift och nospussar till er allihop hälsar den smukke Smukke och hennes tvåbeningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar