lördag 6 januari 2024

Snö, nytt år och epifania

 

Aria och snöätaren Hälge i Alnarpsparken.

Kylan och snön kommer och går härnere i sydvästra hörnet av Skåne. Senaste gången rejält, vilket vi som föredrar DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) framför SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) hade koll på. Medan resten av Sverige fokuserade på kylan i norra delen av vårt avlånga land förberedde vi oss på busväder längst i söder. Men innan dess...

Julen 
Den firade vi söder om "göternas borg", Göteborg, tillsammans med våra goda vänner Anneli och Charles. 

Mr Hälge Happy hoppade upp på soffbodet för att 
hålla koll på vad vi packade och hur ofta husse gick till bilen.

Superdivan Aria? Hon la sig på favoritplatsen och somnade.

Medan det blåste och regnade på julafton så "bara" blåste det på juldagen. Vi åkte en tur ner till Långedrag.


Rejält blåsigt och blött.

GKSS grundades 1860 och är en av Sveriges äldsta föreningar.
(KSS i Stockholm bildades 1830).

Vackert i solen, men alldeles för blåsigt för en längre promenad. I stället åkte vi in till Botan, Göteborgs botaniska trädgård, som bjöd på mer lä från den kyliga vinden.

Stå stilla! Vi!?

Många spännande dofter, stenar att hoppa upp på eller trappor att utforska tyckte Hälge. Medan Aria fokuserade på att hålla ihop hela flocken och tvärnitade om någon hamnade på efterkälken.

Matte hittade sin favorituggla ;-)

Annandag jul blev det en hundpromenad med Elis, då resten av familjen var sjuka i kräksjuka eller influensa. Elis och Hälge gick hela turen tillsammans lika lyckliga båda två.

I mellandagarna var vi med på en fin borgelig begravning av Richards äldre bror. Den avslutades med ett ljust minne när denna spelades upp: Magnus och Brasses "Bäst att ta sig ett glas". 

Många i kapellet och på samkvämet efteråt. Många roliga minnen hade vi att dela kring denne omtänksamme och rolige man, bror, morfar, svärfar och gode vän.

Nyårshelvetet eller?
På nyårsafton åkte vi en tur till Citadellet i Landskrona och gick uppåt längs med Öresundskusten. Spännande och delvis ny promenad för oss alla fyra.

Med Ven i bakgrunden på väg norrut.

Ute vid piren på Lindes hamn.
Blött och blåsigt så Aria ringde WRIS...

Massor med vatten överallt.
Tång som stormen Pia flyttat upp till bryggorna.

Leta godis är kul!

Under kvällen tilltog smällandet, men Aria sov och Hälge somnade. 

Trygga, skottfasta Aria.

Vid tolvslaget var det någon dåre som smällde vad som lät som bomber, tre stycken i rad, på vår innergård. Båda två vaknade, men Aria la sig ner och somnade om medan Hälge gick runt, la sig ovanpå buren och kom till sist tillbaka och la sig intill Aria i soffan och somnade om trots att det fortsatte med smällandet ett tag till. Puha. 


Nytt år och ny snö

Hm. Jag visste inte att regn var vitt.

Vi som bor på andra sidan Öresund har lärt oss att lyssna på de danska väderrapporterna. DMI varnade för ett rejält oväder några dagar efter nyår! Danmark delades in i tre delar - den norra skulle få snö, mitten slud (blötsnö) och den södra delen regn. Blåsigt från öst med risk för storm i byarna. Nyheterna på DR (motsvarar SVT) och TV2 (motsvarar TV4) följde upp med mängder av reportage. Det gjorde att vi på andra sidan Öresund undrade varför det var så tyst och lugnt på den svenska sidan. Hm. Konstigt. Skulle ovädret inte ens träffa oss i Skåne? I stället var fokus på "extremkylan" i den norra delen av landet. Vi längst söderut skulle få regn och kanske lite blåst det var allt.

Lunds botaniska trädgård 3 jan 2024.

Det kom blötsnö till en början och saltdårarna var ute såklart, för salt är ju lösningen på allt. Sen vräkte snön ner med 26 m/s i byarna. Nu några dagar senare är det såpass kallt att allt som saltats frusit. Vi har fått isbanor i stället för vägbanor och massvis med avåkningar. Bara i det sydvästraste hörnet. I det mellersta och nordöstra hörnet blev snöstorm med snökaos, precis som på den danska sidan (norra och mellersta Jylland och norra Själland). Avåkningar som gav långa köer och en stor förvåning bland myndigheter, bilister och journalister!? Nu hamnade det skånska vädret på SVTs sändningar. Hm. Hur var det med det där att agera preventivt? Att förvarna om att hellre stanna hemma än ge sig ut i ovädret? Det är lika märkligt varje gång det liksom bortses från den här delen av vårt avlånga land. Härnere kallas SMHI sedan länge för "Stockholmsregionens Meterologiska och Hydrologiska Institut" ;-)

Årets första möte med Uno
Gott om snö, -13 °C och solsken med mycket spring i benen för våra whippets. Alltså blev det årets första möte med Uno.

Buskompisarna Uno och Hälge.

Livet är en fest ;-)

Ta den om du kan!

Uno kör ett extra varv på egen hand.

Nu har ni lekt färdigt, tyckte Aria.

Vi tvåbenta förstod också budskapet ;-)

När vi tvåbenta förstod Arias signaler om att det var dags för den avslutande promenaden hjälptes vi åt att samla in buskillarna. Niomånader gamle Uno fick mattarna hjälpas åt med. Att promenera med busfröna blev först mycket hopp och studs innan de lugnade sig och kunde gå fint tillsammans med Aria.

Avslutningsvis Epifania

Tistel i vinterskrud i Alnarpsparken.

Dagen idag, 6 januari, kallar vi för trettondagen och tänker inte mer än att det är en konstig ledig dag eller hur? Tretton dagar efter jul firas i många andra delar av den kristna världen som Epifania. Den äldsta kristna högtiden då de tre vise männen, stjärntydarna, skulle ha besökt Jesusbarnet. Detta firades med stjärngossar i Sverige tills köpmännen flyttade dem till Luciahögtiden den 13 december. SVT har ett nytt informativt reportage om trettondagen, Epifania :-)

Vi firade med en kylslagen promenad (-7 °C) i snön och isen i Alnarpsparken. Bilturen fick ta sin tid då det var spårigt och gott om blankis på de mindre vägarna.

Mycket att titta på!

Regnet som frusit till is på gångstigarna.

Kan vi få gå vidare nu!

Dekorationsgräs i vinterskud.

En fokuserar på att äta snö och en fokuserar på matte.
Gissa vem som är vem ;-)

Avslutar med en bild på något som jag tror att vi alla längtar efter just nu.

Massor med nospussar från soldyrkarna Aria och Hälge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar