lördag 23 december 2023

Lillejulafton eller dan-före-dopparedagen

Lösspring i snö dan före julafton!

Det är vi inte särskilt bortskämda med nere i sydvästra Skåne. Men i spåret av stormen Pia på fredagskällen så vräkte det ner hagel, som övergick i snö och simsalabim fick Aria och Hälge chansen att springa i nysnö ännu en gång!

Sist jag skrev väntade Hälges tvåårsdag om hörnet. Den firades en med en lång promenad i Alnarpsparken och kokt kyckling till Mr Hälge Happy och hans kompis sagoprinsessan Aria.

Han den coole

DKKJUBJV22 Galanta Whippets Magnetite
- Mr Hälge Happy.

Springkompisen Uno

Uno 5 månader och Hälge 22 månader.

Under hösten har Aria och framför allt Hälge fått en ny kompis, en riktigt trevlig whippetkille som kallas Uno från Skräddaregårdens kennel (Adagio Red Fall Affair - Skräddaregårdens Viljas Yoga). De träffades när de stora fina rasthagarna vid Rögle dammar öppnade igen efter ett års reparation av marken. Och fortsätter att träffas dagtid när matte är på jobbet.

Aria som aldrig brukar säga ifrån sa direkt ifrån till båda killarna när de var för intresserade av vår sagoprinsessa. Gissa om husse blev förvånad ;-)

Hälge och Uno med deras favoritleksak
- en rejält stor Kong. 

Den där leksaken, Kong Signature stick, ett felköp trodde matte, visade sig vara perfekt till två lekkompisar! Den är en smart variant till vanliga pinnar - i XL-version - och imponerande robust men samtidigt tandvänlig. Den slitstarka apporteringsleksaken består av flera lager material och tål kraftiga tuggattacker och ryck. Eftersom "pinnen" är mjukt fylld är den också skonsam mot hundarnas tänder och tandkött. Extra spännande: KONG Signature Stick rasslar, piper och prasslar när hundarna leker med den.

På egen hand med matte


Aria och matte på MCH Messecenter Herning.
Foto: Torben Blach

I mitten av november åkte matte och Aria på en egen tur med färjan från Odden till Jylland. Besök hos älskade kompisen Daisy och alla andra i flocken i Gjern. Utställning på lördagen i Herning, DDKs Winter Wonder Show, där vi tränade att ställa ut sagoprinsessan på en stor utställning med alla raser inomhus. Det gick över förväntan trots att storasyster Tilla och Hälges syster Akka var med i öppen klass. Ett excellent med en fin kritik. 

När utställandet var över gällde SHOPPING! Så många intressanta montrar att botanisera i med hjälp av Kirsten. Till den nyblivna tvååringen hittade vi en leksak, som direkt blev unge herrns favorit.

En ny ugglis till samlingen!


Snö i november!

Aria kliver runt i det blöta kalla i Minihaven.

Jävla lappmögel sa husse när det började vräka ner snö och blev minusgrader i slutet av november. Glada var vi andra tre i familjen. Det blev liggande i några veckor innan plusgrader och regn såg till att återställa till "normal skånsk vinter" med leriga gräsmattor och blött överallt. Trots allt ganska skönt då vi bor i "Saltdårarnas paradis", där man hellre saltar än lär sig att skotta och sanda. Suck. 

Juleskue 3 december

Mr Hälge Happy alltid lika nyfiken.

Vi testade att åka på inofficiell utställning på Själland i augusti. Det var riktigt trevligt och vi fick frågan om vi inte kunde tänka oss att komma på juleskue också den första advent. Det kunde vi då vi båda vet att danskarna verkligen älskar jul och pyntar och pryder så det står härliga till. 

Superdivan Aria ville förstås ligga på bänken, 
intill matte och på mattes jacka...

Whippet hade tillsammans med golden retriver flest anmälda hundar (8). Vi fick träffa våra trevliga hundvänner med whippet i form av Torben och Grethe samt Dan, då Unn var hemma sjuk. Hälge och Aria tävlade i öppen klass och liksom i somras togs det enbart ut klassvinnare, så ingen bästa hane, bästa tik och BIR/BIM. Hälge blev tvåa och Aria vann, men blev slagen av Torben och Grethes hane i tävlan om bästa öppen.

För premierna köptes två rosetter.
Aria - klassevinner
Hälge - juleskuedeltagare.

Nöjda och belåtna efter en första advent, med massor av hygge i en trevlig miljö, åkte vi hemåt med snöflingorna trillandes ner från himlen.

Våra två busfrön
Under hösten har Aria blommat upp, markerat klart och tydligt mot Hälge och blivit mer busig. Vi tror att det beror på att Hälge blivit mer vuxen i sitt sätt att vara. Aria har helt enkelt haft mycket mer tålamod med sin kompis än de tvåbenta slavarna.

Galanta Whippets Broadway Melody - Aria.
Bus i blick och balladehat på.

Efter sin tvåårsdag har, hör och häpna, Mr Hälge Happy lugnat ner sig ganska så mycket. Han sover läänge på mornarna, vägrar att gå ut när det regnar och visar alltmer upp den där filosofen vi mötte som valp

Hälge 9 veckor och på väg att somna uppe på trimbordet.

Även om han fortfarande gärna flyger runt inomhus efter en promenad i regn och rusk... "Nu kommer galningen" hojtar den som varit ute med hundarna och så vet den andra vad som väntar ;-)

En gång busfrö alltid busfrö?

Men bäst av allt tycker båda två är att vara tillsammans.

Moster Aria tvättar Hälges öron,

eller busar om bläckis,

eller bara springer tillsammans.

Avslutningsvis

Matte fick troligen en släng av covid-19 efter utställningen i Herning - tre dagar helt utslagen innan det vände. I vanlig ordning klarade sig husse, då vi hittills aldrig smittat varandra. I slutet av november hann vi med ett besök i Helsingborg hos en av Arias favoriter, hennes massör Niels. 

Den tredje advent hade vi traditionell glöggkväll för närmaste familjen. I år decimerad då Richards ene bror hastigt gick bort i slutet av november. Begravning i mellandagarna. Resterna från glöggkvällen tog matte med till jobbet. Eleverna älskade att få smaka danska julkakor i form av vaniljkransar (vaniljkransekage) och klenäter (klejner). Nu är det jullov som gäller för matte högstadielärare som arbetat sena kvällar (och nätter) för att hinna med att sätta alla betyg - 11 olika vilket totalt gav ca 300 individuella ;-) Puha.

Vi hörs och kanske ses när vi skriver 2024. Tills dess önskar vi dig som läst hela vägen (och alla andra) en fin avslutning på det gamla året och en rolig början på det nya året. 

Massor med nospussar från Aria och Hälge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar