fredag 18 maj 2018

Löptik, BPH och så blev det blixtsnabbt sommar

Lite dogparkour på morgonrundan. 

Det var ett tag sedan jag skrev och det har förstås hänt en del sen i början av februari. Bland annat fick vi snö i flera omgångar till allas förvåning.

Ute på en snöfylld terass.
Ziba snusar och Smukke håller koll.

Löptik
Dagen innan sin 19 månaders dag i februari började Ziba löpa för allra första gången. Storasyster som är renlighetsdrottning städade efter henne till en början. Tikskydd fick snabbt köpas in då det Smukke brukar ha inte passade. Extra tack till Propet i Svalöv som hade öppet så vi hann in den där sena fredagseftermiddagen.

Ziba med tikskydd. Lika full i bus som vanligt.

Det visade sig att lillasyster snabbt fattade hur hon skulle hålla både sig och sin omgivning ren. Samtidigt som storasyster höll ett vakande öga. Efter 3,5 veckas blödande tog det slut och Ziba slapp tikskyddet. Men hon fortsatte att hålla sig minutiöst ren. Storasyster blöder mycket och i fem veckor så vi blev mycket överraskade.

I slutfasen av löpet fick vi plötsligt en lugn och sansad ung whippetfröken. I stället för fartdåren som aldrig sov på dagtid och hade fullt ös ute med känguruhopp i kopplet. Men detta "lyckotillstånd" skulle upphöra någon vecka efter löpet sa de whippetkunniga.

Myslisan Ziba.

En erfaren hundmänniska gav en öppning och menade att vi nog varit igenom det värsta då Ziba nu var 20 månader. Att det kanske skulle komma några små efterslängar men att den här "nya hunden" skulle bli kvar. 

Så blev det också. Det är vi väldigt glada över då det gått raskt framåt med allt inklusive ensamträningen. Under den där intensiva ytan fanns en myslisa, en hund som älskar att snusa med sitt huvud under våra kuddar på nätterna. En hund som kan ligga i oändlighet ute på terassen och bara vara. Hon iakttar medan storasyster agerar och plötsligt blev rollerna ombytta med Ziba som den coola.

Efterslängar är det för tillfället i form av att äta blad från buskar vi passerar och bajs i alla varianter... Terassen hålls totalt myrfri, precis som ifjol och helst ska det inte vara några flygande små saker heller som flugor, getingar, humlor och bin. Ute på promenaderna jagas framför allt humlor och alla sorters fåglar. Uppmärksam verkar vara hennes ledord genom livet. Hon hör och ser precis ALLT och vill gärna vara mitt i det som väsnas allra mest.

Myrjägaren Ziba i aktion.

BPH - beteende och personlighetsbeskrivning hund
I början av april gjorde jag mitt test som figurant under en officiell testdag på Lunds Burkshundsklubb. Det blev en lång, intressant och lärorik dag som började kl 7 med att vi hjälptes åt att sätta upp banan - beskrivaren, testledaren, ordinarie figurant och jag. Den avslutades nio ekipage senare med att jag blev godkänd efter att ha fått sköta det sista ekipaget helt själv. Efter ihoppackning var jag hemma igen vid halvsexsnåret.

Smukke med sin BPH-rosett.

Ganska precis en månad senare var det dags för Smukke att göra sitt BPH med skott (man kan välja utan också). Solen sken och vinden som varit iskall när jag var där senast hade hunnit bli betydligt varmare. Det var lite publik och först trodde beskrivaren att jag kommit för att ta eftermiddagspasset. Hon hade inte förstått att det var min whippet som skulle testas precis innan lunch. Det skrattade vi alla gott åt.

I de första fem momenten (1. Främmande person, 2. Föremålslek, 3. Matintresse, 4. Överraskning och 5. Skrammel) reagerade hon precis som jag trott. Men i det tre avslutande momenten var det precis tvärtom (6. Närmande person, 7. Underlag och 8. Skott).

Sammanfattningsvis fick jag veta att hon har större leklust än vad beskrivaren förväntat sig, avreagerade bra och blev bedömd som en trygg individ.

Jag kan varmt rekommendera BPH till alla whippetägare. Ju fler vi är som testar desto bättre grepp får vi om vilka typer av mentalitet som finns inom rasen. Den här "enkla hundrasen" har en hel massa olika varianter på temperamentsskalan både under uppväxten och som vuxna.

Resor
Ziba fick följa med matte norröver. Vi fick bo i familjen Wikström-Bergmans husvagn. Premiär för oss båda två.

Ziba i husvagnen inför första natten.

Många nya ljud, men matte var ju med så hon somnade tryggt. Innan dess hade det blivit högljudda glädjetjut och spring när hon insåg att en av hundarna i huset var kusin Viking. De träffades för över ett år sedan och trivdes ihop redan då. Det kom Ziba ihåg och resten av vistelsen njöt hon i fulla drag av att kunna busa på sitt vis med en som förstod (å det gjorde Viking också enligt matte). Övervakade gjorde storebror Dexter, som sa ifrån när han tyckte att det gick för vilt till.

Vi hann med att besöka Zibas bror Tinto och hans kompis Mio och vara på utställning i Västerås. Där träffade jag många gamla vänner från alla år som ringsekreterare innan jag flyttade söderöver.

Ziba och Tinto.

Ziba vann unghundsklassen med ck (1 ukk ck) 
och blev fjärde bästa tik 4 (BT4).
Domare: Bertil Lundgren

Dexter, Viking och Ziba.

Utställningar
Vi har hunnit med några stycken. En del av charmen är att vi träffar våra hundvänner samtidigt som vi gör en rolig aktivitet.

Köge 25/3
Domarbyte från Pauline Oliver, GB, som missade planet till Kastrup. Halv elva en lördagkväll tackade danske Casper Birk ja och han visade sig vara en trevlig bekantskap, som tjejerna verkligen tyckte om.

Ziba 2 ukk ck och Smukke 3 ökk ck.
Två tröttisar efteråt.

Husse gjorde utställningspremiär i bästatikklassen när han visade Smukke. Han har fått blodad tand och kanske blir det fler gånger dessa två beträder ringen.

Malmö 31/3
Domare från Sydafrika, Martin Croeser. Miljöträning för Ziba i denna hall som är en av de värsta ljudmässigt tycker jag. Hon klarade det fint, fick excellent men blev inte placerad.

Roskilde 11/5 och 13/5
Domare 11/5 var Petter Fodstad, NOR. Mycket nostalgi för mig som köpte min allra första whippet av hans dåvarande fru Nenne Runsten. Hämtade honom på Petters vackra gård längs med Oslofjorden i april 1991. 

Ziba fick excellent, men var oplacerad medan Smukke blev en av fem tikar som fick excellent (7 fick very good) och blev placerad på fjärde plats. 

Ziba trivdes inte i värmen.
Foto: Torben Blach.

Det gjorde däremot Smukke.
Foto: Torben Blach.

Domare 13/5 var Annette Edlander som gav excellent till båda två. Roligast var att vår veterinär Eva var skrivande ringsekreterare. Båda två kände lukten av "godistanten". Det blev att gå och hälsa när bedömningarna var över.

Nya grejor
Lite smått och gott följer ofta med från olika utställningar eller så träffar man någon som man beställer saker av. 

Täcken och tröjor i nya material
Jag blev såå nostalgisk när jag hittade täcken med täckjacksmaterial och upptäckte att jag kunde beställa. Fina minnen från de som Sylvia Widén en gång sydde till mina whippetkillar.

Smukke i mattes favoritfärg = turkos.

Ziba i sin favoritfärg = rosa (pink).

De kom lagom till vintern gjorde sitt återtåg under mars. Sen hittade jag tröjor i bomull, som båda två verkligen älskar och har också haft under andra täcken.

Smukke.

Ziba.

Senast i Roskilde blev det en bädd till terassen med gummerad undersida och ännu ett mysunderlag. Det senare har Smukke mer eller mindre lagt beslag på.

Succé direkt.

Hjärtan och Smukke passar fint ihop.

Det visade Ziba att hon minsann gör också...

Dessutom fyllde vi på lagret med Zibas absoluta favoritleksak. Den vi bara hittat i Danmark hos Butik Lunden.

Den finns i många färger, men..
till Ziba duger bara rosa
(varje gång hon själv får välja).

Bus med favoritleksaken med storasyster.

Den smukke Smukke fyllde 4 år (5/5)
Mitt i allt har Smukke hunnit med att bli 4 år. På min FB-sida skrev jag följande: 


"Älskade Smukke. Matte skulle inte ha någon mer whippet, men det ändrade du. Efter över 10 år utan whippet kom du in i vårt liv och överbevisade oss båda med råge. Dessutom vann du Prettys hjärta direkt och hon blev din idol. Sen blev du ensamhund alldeles för tidigt och fick vänta i 1,5 år på att få en kompis tills Ziba flyttade in. Nu är du hennes idol i allt. STORT grattis på din födelsedag, som firas med dansk leverpastej på danskt rågbröd. Den smukke Smukke är danska och betyder den vackra Vackra." 

Den 7 juli 2014 hämtade vi henne.
Här med kullsyster Sös.

Avslutningsvis
För mig som älskar trädgårdsarbete blev det först rejält försenat och när jag väl skulle njuta av den vanligtvis långa våren blixtrade den bara till och försvann över i sommar. Hrm. Smukke njuter i fulla drag av värmen, går in och dricker när det behövs eller försvinner undan när hon tycker att det blir för varmt.

Det gör inte Ziba. Hon lägger sig mitt i solen. Gärna på stenplattorna. Vi får hålla ett öga så att hon inte får solsting och se till att hon dricker. Om hon fick som hon ville skulle hon bo ute på terassen så länge det inte regnar. Hon är min ständiga följeslagare och extra trädgårdshjälp.

En whippet vill ha det bekvämt?
(Ziba ligger på gummimattan över tröskeln ut...)

Häromdagen var vi i vackra Alnarpsparken och tränade dogparkour. Jag tog ett foto och kände plötsligt doften av lök (!). 

Dogparkour = balansövning

Det var ramslöken som blommade. Å jag som brukar tycka att liljekonvalj eller syren har stark doft...

Ha det nu så bra allihop. Massa nospussar skickar våra två älskade hjärtan till er alla.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar