lördag 3 februari 2018

Den magiska sviveln

Smukke och Ziba väntar på att få kommandot "Varsågod leta".

Så har det gått en månad på det nya året. Livet med Kloker (Smukke) och Toker (Ziba) har fått några nya inslag. Men först ett nosarbetstips att ta till inomhus när det regnar (eller snöar) ute.

Gömma godis leken

En bit falu rågrut att leta reda på.
Här ligger den på ett ben under en köksstol.

Från början gick jag runt och la ut knäckebrödsbitar med hundarna efter mig. Så småningom fick de sitta och jag lade ut några, sen kom kommandot "varsågod leta". Numera kan jag platslägga dem båda två, gå runt i hela bostaden och gömma knäckebrödsbitar utan att de flyttar på sig. Det går också att gömma bitar i samma rum som de ligger utan att de tar. 

Man kan gömma hundmat eller något annat som just din hund tycker om. Jag har hållit på med detta så länge jag haft egna hundar. Nosarbete gör dem trötta i huvudet. Jag passar också på att lägga både på golvet och högre upp för att jobba med balansen. Smukke och Ziba älskar när jag lägger dem på olika ställen i stolar och soffor. Ofta med något över som de får flytta på. Aldrig med möjlighet att gräva eller på ställen där jag definitivt inte vill att de ska vara. Det viktiga är att hitta nya varianter, öka svårighetsgraden successivt och ha mycket tålamod med inlärningen. 

Den magiska sviveln

Att gå med två whippets på promenader i skogs- och stadsmiljö betyder att deras koppel snor in sig i varandra. (Vi har svårt att släppa lös pga av alla kaniner och harar i den här delen av Sverige). Ziba är nyfikenheten personifierad och far överallt på alla promenader. Medan Smukke är mer målinriktad och går rakt fram i ett raskt tempo. När jag beklagade mig för en kompis fick jag till förslag att köpa en svivel. Vet du vad det är? Det visste inte jag heller till en början. Tur det finns Google ;-)

Sviveln kopplad till min maggördel.

Vi diskuterade en vettig lösning Mannen och jag och kom fram till att jag skulle kunna använda den maggördel jag annars har när Smukke och jag löptränar tillsammans. Svivel inköptes på Biltema och monterades fast och sedan jag gick ut på promenad. HURRA! Inga koppel som snodde in sig OCH mindre ont i axlar och armar då framför allt Zibas rörelser från överallt varit slitsamt.

Så här sitter sviveln fast i kopplen.

Full frihet till både Kloker och Toker och matte har armarna till annat. När man dessutom lägger till varsin tennisboll eller grov pinne (läs: gren) till Ziba är lyckan total för oss alla 3.

Smukke släpper den aldrig under hela rundan.
Tennisbollar är den allra bästa leksaken i hennes värld.

Ziba passar på att kolla läget när vi ändå stannade till.
Bollen ligger vid hennes framtassar.
Lagom och lugn är ord som inte finns i hennes värld.

Favoritpinnen för tillfället.
Observera att Ziba kan multitaska 
= bära och gnaga på pinne samtidigt.

Favoriten att jaga i stadsmiljö vintertid - koltrasten. 
Båda två far som dårar rakt in i häckar och buskar.
Då är maggördelns svikt och sviveln en himmelsk gåva.

Sovstilar

Under åren med Smukke har vi sett henne i diverse olika stilar. Men hon har två favoriter.

Ihoprullad gärna med frambenen invikta
eller

Ihoprullad under en filt.
Såhär vill hon även ligga utomhus i en korg när det är +25 i solen.
(ärvt efter mormor Diba)

Ziba däremot ligger gärna på sidan eller uppochner. Att fånga henne på bild uppochner är en utmaning. Hon har otroligt bra hörsel, är fruktansvärt nyfiken och hinner i regel flytta på sig innan vi hunnit ta bilden. Måånga suddiga har det blivit ;-)

Absoluta favoritsovställningen,
men så har hon en hel grad varmare kroppstemperatur 
jämfört med halvsyster Smukke.

En annan stil som Ziba haft sedan hon var liten är att verka lealös.

9 veckor.

18 månader.

Mjuka filtar

Det där med att whippets älskar att ligga högt och mjukt är något man lär sig att leva med. Tror man i alla fall. Förra våren köpte jag en underbar, röd, extra mjuk fleecefilt til mig själv. En "Feather Soft plaid" som de heter på danska Bilka. 

Den tyckte Smukke och Ziba också om.....

Hoppet är det sista som dör eller hur? Efter nyår köpte jag ännu en. Den här gången i limegrönt. Vi hann knappt innanför dörren med kassarna förrän Smukke och Ziba gemensamt plockade upp den. "Ah du har köpt en present till oss".

Jaha så blev matte besegrad igen....

Till saken hör att där fanns både tuggben och hundleksaker i samma kasse, men icke. Filten, den fjädermjuka skulle de bara ha...

Är det något man blir av att bo med whippets så är det envis. Nästa gång vi matshoppade på Bilka smugglade jag med den tredje. En i mjukt ljusbrunt till bara mig. Jag använder den när jag tränar MBSR (Mindfulness based stress reduction) och vem la beslag på den efteråt tror ni?

Ziba njuter efter gemensam MBSR-träning m matte.
Nyaste fleece var det ja...

Men denna tredje fleece är bara min. Jag gömmer undan den mellan varven. Kloker och Toker får nöja sig med den röda och den limegröna ;-)

Utställningssäsongen

Vi inledde året i Göteborg dag två på My Dog. Det blev 3:a i unghundsklass med ck. Domaren Jochen Eberhart var frikostlig med very good, så att både få excellent, bli placerad och få ck var en bra start på året. Smukke var sällskapsdam och surade en hel del. Hon älskar att visa upp sig.

Ziba på My Dog. 

För tillfället är det utställningspaus, men matte följer med kennelmatte till Finland den här månaden. Inga hundar med. Kennelmatte ska dömma och matte göra reportage till whippetbladet (är det tänkt i alla fall).

Avslutningsvis

Smukke är anmäld till BPH i början av sommaren. Återkommer om det när vi gjort testet. Ska bli riktigt spännande. Som jag skrev i förra inlägget

"Min egen högst privata önskan är att man inom rasen börjar prata om mentalitet på samma öppna sätt som man gör inom bland annat terrierraserna. Som en del i helheten. Långt ifrån alla whippets är enkla att leva med och framför allt de första två-tre åren kan vara rena helvetet. Det är viktigt att få rätt hjälp och slippa känna sig som en idiot, ett undantag. Inte behöva bestämma sig för att aldrig mer skaffa hund eller en whippet." 

Nu är det dags att ta ut våra busfrön på en promenad. Snö har vi fått över natten (!). Ovanligt numera på våra breddgrader.

  - 4,4°C


Smukke och Ziba eller Kloker och Toker 
skickar massor av nospussar till er allihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar